GÜNDEM Haber Girişi : 20 Ekim 2023 14:30

İsrail-Filistin Çatışmasında Barış ve Hoşgörü Arayışı

İsrail-Filistin Çatışmasında Barış ve Hoşgörü Arayışı

İsrail-Filistin Çatışmasında Barış ve Hoşgörü Arayışı

Buca Protestan Baptist Kilisesi Pastörü ve Vaftiz Kiliseleri Vakfı Başkanı Ertan Çevik, İsrail-Filistin arasında yaşanan savaşa ilişkin açıklamada bulundu.

Dünya, İsrail ve Filistin arasındaki savaşın yol açtığı acı ve trajediye tanık olurken, barış ve hoşgörü arayışı daha önce hiç olmadığı kadar kritik bir hale geldi. Buca Protestan Baptist Kilisesi'nin Pastörü ve Vaftiz Kiliseleri Vakfı Başkanı Ertan Çevik, bu önemli meseleye dikkat çeken ve açıklamada bulunan isimlerden biri oldu.

 Çevik, savaşların en çok masum insanları etkilediğini vurgulayarak, her türlü savaşa karşı olduklarını açıkça belirtti. Dünya genelinde barışın ne kadar hayati bir ihtiyaç olduğunu dile getirerek, Gazze'deki olaylar nedeniyle büyük bir üzüntü yaşadıklarını ifade etti. Özellikle hastanelerin hedef alınmasını ve yaşlıların sığınak olarak kullandığı yerlerin saldırılara maruz kalmasını insanlıkla bağdaşmadığını belirterek “Savaşlar Her zaman çok kötü savaşlarda en çok çocuklar, anneler, babalar, yaşlılar mağdur oluyorlar. Bu nedenle de biz her türlü savaşa karşıyız. Dünyanın barışa ihtiyacı var ve Aslında İsrail Filistin arasındaki Gazze’deki olaylardan dolayı çok büyük üzüntü duyuyoruz ve özellikle hastanelerin hedef alınması yaşlıların gittiği insanların sığınmış olduğu hastanelerin hedef alınmasını esefle kınıyoruz. ”dedi.

 Ertan Çevik, Osmanlı dönemindeki hoşgörü ve saygının günümüzde de yaşanmasını umduğunu belirterek, Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanların aynı topraklarda barış içinde yaşadığı o dönemi hatırlatarak  ”Dileğimiz arzumuz o ki Osmanlı döneminde. Bugünkü Filistin ve İsrail’de Hristiyanlar Yahudiler, Müslümanlar birlikte hoşgörü İçerinde özellikle yeruşalım'da Kudüs’te yaşadılar Osmanlılığı döneminde ki hoşgörünün saygının sevginin bu üç dinde de üç inançta da günümüzde uygulanmasını arzuluyoruz bunun için dua ediyoruz. “ diye konuştu

 HAKLININ GÜÇLÜ OLDUĞU BİR DÜNYA

Aynı zamanda İbranice ve Arapça konuşan toplulukların tarihine dikkat çeken Çevik, bu toplulukların birlik ve barış içinde yaşamalarının ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak “İbranice konuşanlarla Arapça konuşulanların kökenine indiğimizde birisi İsmailoğluları, birisi İshakoğluları, yani bir babanın iki oğlu. Yani bu bunu göz önünde bulundurarak insanların barışması gerektiğini barışın olmasını diliyor ve dua ediyorum. İnsanların mutlu huzurlu refah içinde yaşadıkları bir dünya olsun. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir düzen bir dünya diliyorum. ”dedi.