EKONOMİ Haber Girişi : 05 Ekim 2023 12:00

“Esnafın ayakta kalacağı rekabet ortamı şart

“Esnafın ayakta kalacağı rekabet ortamı şart
Buca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Yazgan, "İstikrarın sağlanması için çarşı pazarların ve semt esnafının ayakta kalabileceği bir rekabet ortamının oluşturulması lazım. Rekabet olursa fiyatlar kendiliğinden düşer” dedi.  

 

Günümüzde en uzun ömürlü işletmenin bile 3-5 yıl ömrü olduğunu söyleyen Buca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Yazgan, “Günümüz koşullarında eskisi gibi aynı mesleği 60-70 yıl devam ettirmek mümkün değil. En uzun ömürlü işletmeler 3-5 yıl arasında faaliyet gösteriyor. Hatta bazen 6 ay 1 yılda bile iş yerleri kapanabiliyor. Artık semtimizde bakkal, manav, kasap görmek mümkün olmuyor çünkü zincirler onların çalışma alanlarına girip kendi istedikleri fiyatı ve ambalajı dikte etmek üzere satış yapıyor. Üç aşağı beş yukarı bir zincirde farklı fiyat, diğerinde farklı fiyat olmak üzere zaman içerisinde bu temel gıdada oluyor zaman içerisinde ise zorunlu tüketim ürünlerinde oluyor. Fiyatlar yükselince piyasada rekabet edecek insan sayısı azalıyor" dedi.

 

 

 

Başkan Yazgan, bakanlıkların koordine ettiği denetlemelerde ancak gidilen noktaların denetlenebildiğini vurguladı, "On binlerce mağazası olanlar için böyle bir denetim mümkün değil. Bunun için yasal düzenleme yapılarak Perakende Yasası bir an önce güncellenmeli” diye konuştu. 

 

 

"TEŞVİK EDİLMELİ VE HATTA KAYNAK AKTARILMALI"

 

 

Piyasada rekabet ortamı olursa fiyatların kendiliğinden düşeceğine işaret eden Yazgan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“İnsanların daha rahat yaşayabilmesi için iş yapabilme kabiliyetleri öne çıkmalı. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerdeki kuralların ülkemizde de konulması lazım. İşyerleri açılmadan önce mesleki kuruluşların bu konudaki görüşü alınmalı. Hangi sektörlere ihtiyaç varsa oraya yoğunlaşılması hatta teşvik edilip kaynak aktarılması çok önemli. İstikrarın sağlanması için çarşı pazarların ve semt esnafının ayakta kalabileceği bir rekabet ortamının oluşturulması lazım. Rekabet olursa fiyatlar kendiliğinden düşer.”